I'uga o se vaitau: Na maliu le Masiofo o Egelani

O le iʻuga o le isi vaitau.

Na maliu le Masiofo o Elisapeta II i le 96 o ona tausaga i le Balmoral Castle i Sikotilani i le aso 8 o Setema, taimi i le lotoifale.

O Elisapeta II na soifua mai i le 1926 ma aloaia ai le avea ma Masiofo o le Malo Tele i le 1952. O Elisapeta II sa i luga o le nofoalii mo le silia ma le 70 tausaga, o le tupu sili ona umi na nofotupu i le talafaasolopito o Peretania.Na faamatalaina e le aiga tautupu o ia o se tupu faatuatuaina ma se uiga lelei i le olaga.

I le taimi o lana nofoaiga i le silia ma le 70 tausaga, na sao mai ai le Masiofo i le 15 palemia, o se Taua Lona Lua a le Lalolagi ma se Taua umi o le Cold War, o se faʻafitauli tau tupe ma Brexit, ma avea ai o ia ma tupu sili ona umi i le talafaasolopito o Peretania.O le tuputupu aʻe i le taimi o le Taua Lona Lua a le Lalolagi ma feagai ma faʻalavelave ina ua maeʻa lona nofoalii, ua avea o ia ma faʻailoga faaleagaga mo le tele o Peretania.

I le 2015, na avea ai o ia ma tupu sili ona umi o nofotupu Peretania i le talafaasolopito, na ia talepeina le faamaumauga na faia e le tina o lona tinamatua o Queen Victoria.

O le fu'a a le malo o Peretania e lele i le afa faufau i luga o le Buckingham Palace i le 6:30pm taimi i le lotoifale ia Setema 8.

O le Tupu Tamaitai o Peretania o Elisapeta II na maliu filemu i le 96 o ona tausaga i le Balmoral Castle i le aoauli o le Aso Sa, e tusa ai ma le tala aloaia a le aiga tautupu o Peretania.O le a nofo le Tupu ma le Masiofo i Balmoral i le po nei ma toe foi i Lonetona taeao.

Na avea Charles ma tupu o Egelani

Ua amata se vaitaimi o faanoanoaga faaleatunuu i Peretania

Ina ua mavae le maliu o le Masiofo o Elisapeta II, na avea Prince Charles ma tupu fou o Peretania.O ia o le suli sili ona umi o le nofoalii i le talafaasolopito o Peretania.O se vaitaimi o le faavauvau o le atunuu ua amata i Peretania ma o le a faaauau pea seia oo i le toe sauniga o le Masiofo, lea e faamoemoe e faia i le 10 aso talu ona maliu o ia.Fai mai le aufaasālalau a Peretania o le a siitia le tino o le masiofo i le Buckingham Palace, lea e mafai ona tumau ai mo aso e lima.O le Tupu o Charles ua faamoemoe e sainia le fuafuaga mulimuli i aso a sau.

Na tuuina mai e le Tupu o Charles o Egelani se faamatalaga

E tusa ai ma se faʻamatalaga i luga o le tala aloaia a le aiga tautupu o Peretania, na tuʻuina atu e le Tupu o Charles se faʻamatalaga e faʻaalia ai lona faʻamafanafanaga i le maliu o le Masiofo.I se faamatalaga, fai mai Charles o le maliu o le Masiofo o le taimi sili lea ona faanoanoa mo ia ma le aiga tautupu.

“O le maliu o si o’u tina pele, Lana Afioga Mamalu le Masiofo, o se taimi o le faanoanoa tele mo a’u ma le aiga atoa.

Matou te matua faavauvau i le maliu o se tupu pele ma se tina pele.

Ou te iloa o lona toesea o le a matua lagona e le faitau miliona o tagata i Peretania, i atunuu uma, i le Commonwealth ma le lalolagi atoa.

E mafai ona matou maua ma loʻu aiga le mafanafana ma le malosi mai le sasaa mai o faʻamafanafanaga ma le lagolago na maua e le Masiofo i lenei taimi faigata ma suiga.

Na tuuina atu e Biden se faamatalaga e uiga i le maliu o le Tupu Tamaitai o Peretania

E tusa ai ma se faʻamatalaga i luga o le upega tafaʻilagi a le White House, na tuʻuina atu e le Peresetene o Amerika Joe Biden ma lona faletua se faʻamatalaga e uiga i le maliu o le Masiofo o Elisapeta II, fai mai o Elisapeta II e le gata o se tupu, ae na faʻamatalaina foi se vaitau.Ua tali atu ta'ita'i o le lalolagi i le maliu o le Masiofo

Fai mai Biden, o le Masiofo o Elisapeta II na faʻalolotoina le maatulimanu soʻotaga i le va o Peretania ma le Iunaite Setete ma faʻapitoa ai le va o atunuu e lua.

I lana faamatalaga, na manatua ai e Biden le feiloaiga muamua ma le Masiofo i le 1982 ma fai mai ua ia feiloai i le 14 peresitene o Amerika.

'Matou te tulimatai atu i le faʻaauauina o la matou faauoga vavalalata ma le Tupu ma le Masiofo i masina ma tausaga o lumanaʻi,' o le tala lea a Mr. Biden i lana faʻamatalaga.I aso nei, o mafaufauga ma tatalo a tagata Amerika uma o loʻo i ai ma tagata faʻavauvau o Peretania ma le Commonwealth, ma matou te ofoina atu a matou faʻamafanafanaga sili i le aiga tautupu o Peretania.

E le gata i lea, o le fu'a a le US Capitol na lele i le afa o le aufaigaluega.

O le Failautusi Aoao a Malo Aufaatasi, Antonio Guterres, ua faʻaaloalo i le Masiofo

I le aso 8 o Setema, taimi i le lotoifale, na tuuina atu ai e le Failautusi Aoao o le UN Antonio Guterres se faamatalaga e ala i lana fofoga fetalai e faailoa atu ai le faamaisega i le maliu o le Masiofo o Elisapeta II.

Na matua faanoanoa Guterres i le maliu o le Tupu Tamaitai o Peretania o Elisapeta II, o le tala lea.Na ia faʻaalia lona faʻamafanafanaga faamaoni i lona aiga faʻanoanoa, le malo ma tagata Peretania, ma le Commonwealth o malo.

Fai mai Guterres, i le avea ai ma ulu o le malo sili ona matua ma sili ona leva ona tautua i Peretania, o le Masiofo o Elisapeta II e matua faamemelo i le lalolagi atoa ona o lona alofa tunoa, mamalu ma lona faamaoni.

O le Masiofo o Elisapeta II o se uo lelei a Malo Aufaatasi, fai mai le faamatalaga, na asiasi faalua i le ofisa autu o le UN i Niu Ioka ina ua mavae le va o le silia ma le 50 tausaga, tuuto atu o ia lava i le alofa ma le siosiomaga, ma lauga atu i sui usufono i le 26th UN Climate. Suia Konafesi i Glasgow.

Fai mai Guterres, na te faʻafetaia le Masiofo o Elisapeta II mo lana faʻamaoni ma le olaga atoa i le tautua lautele.

Na tuuina mai e Truss se faamatalaga i le maliu o le Masiofo

Na tuuina mai e le Palemia o Peretania Truss se faamatalaga e uiga i le maliu o le masiofo, ma taʻua ai o se “faateʻia tele i le atunuu ma le lalolagi,” o le lipoti lea a Sky News.Na ia faamatalaina le Masiofo "o le faavae o Peretania i aso nei" ma "le agaga o Peretania Tele".

E tofia e le Masiofo 15 palemia

O palemia uma a Peretania talu mai le 1955 na tofia e le Masiofo o Elisapeta II, E aofia ai Winston Churchill, Anthony Eaton, Harold macmillan, aleppo, Douglas - home, Harold Wilson ma Edward heath, James callaghan, Margaret thatcher ma John Major, Tony Blair ma Gordon brown , David Cameron, Theresa may, Boris Johnson, Liz.

 

 


Taimi meli: Sep-20-2022